Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk alle stroom- en gasprijzen en verander gratis van leverancier.

Vind het beste energiecontract in 3 stappen

Specifieer je verbruiksgegevens

Aan de hand van de door jou ingevulde gegevens selecteren we de beste energiecontracten. Kies je voor groene elektriciteit of voor een lokale leverancier?

Kies het beste energiecontract

Kies het beste energiecontract met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo bespaar je beslist op je toekomstige energiefactuur.

Sluit je contract af

Heb je een energiecontract gevonden en sluit je het af via Energie-vergelijker.be? Wij helpen je met de administratie en beantwoorden al je vragen.

Waar wacht je op?

Vergelijken Decorator

Waarom energieleveranciers vergelijken via Energie-Vergelijker.be?

  • Gratis en vrijblijvend: Onze tool is gratis. Bovendien heb je een herroepingstermijn van 14 dagen als je toch niet wil overstappen.
  • Onafhankelijke vergelijkingstool: de vergelijkingstool voor energieprijzen is 100% onafhankelijk van de energieleveranciers en heeft als doel je te informeren. Vervolgens kan je zorgeloos overstappen naar een voordeligere leverancier.
  • Promoties en kortingen inbegrepen: onze energieprijsvergelijker houdt rekening met lopende promoties en kortingen, en dat is niet altijd het geval bij andere vergelijkingstools.
Decorator left Decorator mobile Decorator right

Wat maakt onze prijsvergelijker uniek?

Energie-Vergelijker.be is een onafhankelijke prijsvergelijker. Dit betekent dat we je onafhankelijk informeren over de beste tarieven in de markt. Bovendien houdt Energie-Vergelijker.be rekening met lopende promoties en kortingen, wat verschilt van sommige andere energievergelijkers. Daarnaast biedt Energie-Vergelijker.be ook diverse vergelijkingsmethodes aan. Zo kan je je energieverbruik manueel ingeven of energie vergelijken op basis van je type woning.

Energieleveranciers vergelijken

Hoe werkt onze energievergelijker?

De prijsvergelijker van Energie-Vergelijker.be maakt een precieze berekening mogelijk voor de energietarieven van elektriciteit en aardgas. Om voor jou het geschikte energiecontract te vinden, hebben we onder meer de volgende gegevens nodig:

  • Type verbruiker Ben je op zoek naar een energiecontract als particulier of bedrijf? Kies in deze stap tussen particulier, klein of groot bedrijf. Verbruik je met je bedrijf meer dan 100.000 kWh per jaar? Duid dan groot bedrijf aan. Verder hebben we ook persoonlijke gegevens van je nodig, zoals je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

  • Energieverbuik Dit is een energiecontract met een vast tarief gedurende 2 jaar. Het biedt dus extra zekerheid tegen prijsschommelingen. Ook met deze formule geniet je van 100% groene en Belgische elektriciteit. Na 12 maanden krijg je als nieuwe klant met deze formule 3 maanden gratis elektriciteit (= 750 kWh).

  • Meter en zonnepanelen In stap 3 informeren we onder meer naar het type meter en je exacte gas- en elektriciteitsverbruik. Hoeveel je verbruikt, vind je terug op de energiemeters zelf. Je kan je verbruik ook online raadplegen via Mijn Fluvius. Heb je zonnepanelen? Ook dat speelt een rol om een goed energiecontract voor je te vinden.

Veelgestelde vragen over energie

Betaal je meer op je energiefactuur na de invoering van het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief vertegenwoordigt voor een doorsnee gezin ongeveer 7% van de elektriciteitsfactuur. Eerdere simulaties wijzen uit dat bepaalde consumenten, zoals tweedeverblijvers, meer zullen betalen, terwijl de factuur bij andere gebruikers mogelijk daalt. Je zorgt er best voor dat je huishoudelijke toestellen niet tegelijkertijd aanstaan. Op die manier krijg je minder hoge (verbruiks)pieken.

Wat is een injectievergoeding?

De injectievergoeding is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter van hun energieleverancier ontvangen voor de opgewekte energie die ze op het net injecteren. Je plaatst dus ‘overtollige’ energie op het net en verkoopt die aan je energieleverancier. Daartoe sluit je een energiecontact met injectievergoeding af. Het injectietarief verschilt sterk van stoomleverancier tot stroomleverancier. Sinds 1 november 2021 is ook in Brussel het systeem met injectietarief van toepassing en wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert, apart verrekend.

Is energiedelen financieel voordelig?

Bij energiedelen is er voor de ontvanger/afnemer een financieel voordeel: de energiekost op zijn energiefactuur daalt omdat hij zijn energie heeft gekregen in plaats van aangekocht. De netkosten blijven voor de ontvanger/afnemer wel dezelfde voor de energie die hij van het net afneemt of in dit geval via energiedelen ontvangt. Bij de energiedeler/injecteerder zal de energiekost wel stijgen, omdat hij zijn energie gratis deelt en voor die energie geen terugleververgoeding ontvangt van zijn energieleverancier. Beide partijen halen voordeel uit energiedelen wanneer de energiedeler een tarief aanrekent voor de energieontvanger dat hoger is dan het injectietarief, maar lager dan het verbruikstarief dat zijn energieleverancier aanrekent.

Wat is de vaste vergoeding of abonnementskost?

De vaste vergoeding dekt onder meer de administratieve kosten van de energieleverancier. Op die manier compenseert je leverancier de kosten van de klantendienst en de verweking en verzending van facturen. Sommige leveranciers rekenen de abonnementskosten meteen voor een volledig jaar aan, terwijl andere dat doen per maand dat je klant bent.

Wat ben je je oude leverancier verplicht als je van contract verandert?

Voordat je van leverancier kan veranderen, moeten alle betalingen bij je huidige leverancier in orde zijn. Is dit niet het geval, dan kan je nieuwe leverancier jou weigeren als klant. Werd er bijvoorbeeld gedreigd met een afsluiting van je toevoer, werd er een kaart- of budgetmeter geplaatst of ben je een professionele klant met een GRAYDON-score, dan kan je nieuwe leverancier je contract afwijzen. Als je een betalingsplan hebt lopen bij je huidige leverancier, dan kan je op beide oren slapen. Je verandert van leverancier terwijl je verder blijft betalen. Qua administratie heb je geen verplichtingen t.o.v. je huidige leverancier. Daar zorgt Energie-vergelijker.be voor.

Wanneer kan je veranderen van energieleverancier met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen en een klassieke meter hebt, verander je beter van energieleverancier tijdens de maand van de meteropname. Zo gaat stroom die je zelf produceerde niet verloren.