Een maandelijkse afrekening voor energie: interessant om energieverbruik in te perken?
Als je laatste energiefactuur te hoog was, dan kan een maandelijkse afrekening misschien redding bieden. Sinds 2024 is namelijk elke energieleverancier in Vlaanderen verplicht om maandfacturatie aan te bieden. Lees hieronder hoe je onder meer je energieverbruik dankzij een maandelijkse afrekening kan drukken.
Ben je net van leverancier veranderd en is het bedrag van je voorschotfacturen verhoogd? Wil je het bedrag van je voorschotfacturen aanpassen of wijzigen, maar weet je niet hoe je te werk moet gaan? Of heb je een hoge slotfactuur ontvangen? Hieronder vind je enkele tips om je energieverbruik via te drukken.
Maandelijkse afrekening voor energie sinds april 2022
Sinds april 2022 is het bij sommige energieleveranciers mogelijk om je energie maandelijks te betalen op basis van je reële gezinsverbruik. Sinds 1 januari 2024 zijn alle leveranciers in Vlaanderen verplicht om maandfacturatie aan te bieden. Dit betekent dat je niet meer betaalt via een voorschotfactuur of slotfactuur.
Verschil voorschotfactuur en maandelijkse afrekening
Een voorschotfactuur is een tussentijdse factuur. Je bepaalt samen met je energieleverancier om de hoeveel tijd je je voorschotfactuur wil krijgen. Meestal betalen consumenten de voorschotten maandelijks. Afhankelijk van je gekozen elektriciteits- en gasleverancier kan je ze ook twee- of driemaandelijks betalen. Je betaalt bij een voorschotfactuur dus evenveel gedurende de winter als de zomer, ook al ligt de piek voor je verbruik in de winter hoger.
Als je je eindafrekening krijgt, weet je pas of je te veel of te weinig hebt betaalt. Ideaal zouden je betaalde voorschotfacturen het totaalbedrag van je eind- of jaarafrekening moeten dekken. Dit is helaas niet altijd het geval. Als je te weinig betaalde, moet je bijbetalen.
Bij een maandelijkse afrekening krijg je elke maand een factuur waarbij je betaalt voor wat je werkelijk verbruikte. Wie een digitale meter heeft, kan ook voor een maandelijkse afrekening kiezen.
Seizoensgevoeligheid
Je leverancier houdt rekening met de seizoenstemperaturen om het voorschotbedrag te bepalen. Dit bedrag blijft in principe het hele jaar door hetzelfde, ongeacht de duur van het gekozen contract en de bepalingen erin. Je betaalt dus elke maand hetzelfde, ongeacht of je een vast of variabel contract hebt. Tenzij je ermee akkoord gaat, kan je energieleverancier je voorschotbedrag niet eenzijdig verhogen. Meestal wordt het voorschotbedrag herzien op het moment van je jaarlijkse afrekening.
Na een bijzonder strenge winter verhoogt de leverancier niet noodzakelijk de voorschotten in het daaropvolgende jaar. Bovendien zijn de berekeningsmethodes van de verschillende leveranciers niet altijd dezelfde. Je voorschotfacturen kunnen verhogen als je overstapt, ook al blijft je verbruik hetzelfde. Voor meer info kan je ons contacteren op info@energie-vergelijker.be.
Bij een maandelijkse afrekening betaal je exact wat je die maand verbruikt. Het verbruik van bijvoorbeeld aardgas kan sterk verschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Zo betaal je in augustus naar schatting 1,4% van de totale jaarfactuur, terwijl dat in januari 18,2% is. Tijdens de wintermaanden zal je maandafrekening dus een pak hoger liggen dan tijdens de zomer.
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
Berekening jaarafrekening gas en elektriciteit
Voor de jaarlijkse afrekening moet je je meterstanden doorgeven of komt je distributienetwerkbeheerder deze meterstanden opnemen. Vervolgens geeft hij deze door aan je leverancier. Op basis van die cijfers kan je leverancier je exacte elektriciteitsverbruik en/of aardgasverbruik van dat jaar bepalen. Na de berekening laat je energieleverancier je weten of je een bedrag teruggestort krijgt of als je nog moet bijbetalen. Dit heet een regularisatie.
Als je woning is uitgerust met de digitale meter hoef je de meterstanden niet meer zelf te communiceren (per post, telefoon of online) of een technicus laten komen. De DNB kan je de meterstanden van een digitale meter op afstand opnemen.
Hoe kan ik mijn voorschotbedrag wijzigen?
Is een maandelijkse afrekening voor jou toch geen oplossing en wil je het liefste betalen via voorschotfacturen? In dat geval is het belangrijk dat je voorschotbedragen zo goed mogelijk afgestemd zijn op je verbruik. Het kan altijd dat er bepaalde veranderingen plaatsvinden. Misschien komt er wel een persoon bij in het huishouden of installeer je binnenkort zonnepanelen.
Je kan altijd je leverancier vragen om de voorschotbedragen aan te passen. Bij de meeste leveranciers kan je ook de periodiciteit van de voorschotfacturen aanpassen (maandelijks, twee- of driemaandelijks).
Meestal kan je je voorschotbedrag wijzigen door naar je leverancier te bellen. Maar ook per post of online kan je de nodige aanpassingen doorvoeren. In onderstaand overzicht vind je voor elke leverancier de makkelijkste manier om het voorschotbedrag te wijzigen.
Engie
- Energielijn: 078/35.33.33
- Klantenzone Engie
Luminus
- Klantendienst Luminus: 078/15.02.10
- Klantenzone (MyLuminus)
- App MyLuminus
TotalEnergies
- Klantendienst TotalEnergies: 011/49.49.48
- Klantenzone
Eneco
- Klantendienst ENECO: 010/23.97.97
- Klantenzone (My Eneco)
Mega
- Klantendienst MEGA: 016/67.60.60
- Klantenzone MEGA
Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!
Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.
Kan een hoge energiefactuur te wijten zijn aan een fout?
Stel dat je je verbruiksgedrag niet wijzigde of je geen extra toestellen aankocht, maar het bedrag op je energiefactuur fel steeg, dan kan dit een fout zijn. Een fout bij de opname van de meterstanden kan altijd. Controleer in dit geval de vermelde meterstand op je afrekeningsfactuur. Is die niet correct? Dien dan een klacht in bij je leverancier met de vraag dit te corrigeren en een correcte factuur op te sturen. Betaal alvast het bedrag dat je niet betwist. Zo vermijd je dat je elektriciteit of aardgas afgesloten wordt.
Een fout kan ook te wijten zijn aan een defecte meter, maar dit is heel onwaarschijnlijk. Toch het opgegeven verbruik soms sterk variëren na de vervanging van een meter. Dit bewijst enkel dat de vorige defect was. Als je denkt dat je vorige meter defect was, neem dan contact op met je DNB. Die zal dan een controlemeter komen plaatsen die samen met de huidige zal draaien. Deze interventie is betalend. Als achteraf blijkt dat er wel degelijk een probleem was, krijg je dat bedrag terugbetaald.
Mocht je tenslotte vaststellen dat je zonder aanwijsbare reden abnormaal veel verbruikt, ga dan ook na of je geen slachtoffer bent van een elektriciteitsdiefstal. Het is altijd mogelijk dat een andere verbruiker zich op je meter heeft aangesloten.
Hoe kan je je energiefactuur verlagen?
Werkt je meter nog goed en zijn je geen fouten opgevallen op je energiefactuur? Dan verbruik je misschien wel te veel energie! We raden je daarom aan een paar tips toe te passen om je verbruik en dus je elektriciteits- en/of aardgasfactuur te doen dalen.
Als beschikt over een tweevoudige meter, gebruik dan je meest energieverslindende toestellen tijdens de daluren. Denk aan je was- en vaatwasmachine die het beste ‘s avonds of in het weekend laat draaien.
Vervang in de keuken je oude toestellen door nieuwe toestellen van energieklasse A, die beschouwd worden als de meest zuinige en ecologische.
Let ten slotte ook op het sluipverbruik! Zet je stekkerdozen uit als je ze niet gebruikt, trek de stekker uit je internetmodem als je op vakantie gaat en trek de stekker uit alle toestellen die je niet gebruikt of die niet meteen opgeladen moeten worden (gsm, koffiezetapparaat, keukenrobot, …).
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Inhoud
- Maandelijkse afrekening voor energie sinds april 2022
- Verschil voorschotfactuur en maandelijkse afrekening
- Seizoensgevoeligheid
- Berekening jaarafrekening gas en elektriciteit
- Hoe kan ik mijn voorschotbedrag wijzigen?
- Kan een hoge energiefactuur te wijten zijn aan een fout?
- Hoe kan je je energiefactuur verlagen?
Meer lezen op onze blog
Sinds het begin van 2021 stellen experts van de energiemarkt een forse stijging van de stroom- en gasprijzen op de groothandelsmar…
Vanaf 1 juli 2023 is het afgelopen met het uitgebreid sociaal tarief. Honderdduizenden consumenten zullen binnenkort een publiek t…
Gebruik je aardgas? Tussen nu en 2030 stapt je over op rijk gas. Klinkt dat aanlokkelijk? Dat is het in de praktijk jammer genoeg …
Bij Energie-Vergelijker.be delen we graag al onze tips en tricks om efficiënt energieleveranciers te vergelijken. Ontdek de vijf b…