Welk stappenplan hoort bij een verhuis ?
Een verhuis geeft heel wat stress en laat je best niet aan het toeval over. Om je te begeleiden bij deze grote verandering in je leven, hebben we een stappenplan voor je verhuis opgesteld waarmee je geen enkel detail uit het oog verliest. En als kers op de taart kan je ook nog eens een handige checklist downloaden.
Een verhuis is een belangrijke gebeurtenis. Enerzijds kijk je uit naar je nieuwe stekje, anderzijds is er ook de stress van het inpakken en de verandering van omgeving. Het is niet altijd makkelijk het overzicht te behouden over de vele stappen die je moet nemen. Daarom heeft Energie-Vergelijker.be een handige checklist opgesteld om je hele verhuis praktisch te doen verlopen. Van het inpakken van de dozen tot de regeling van je energiecontracten en je post, dankzij deze overzichtelijke gids zal je niets vergeten.
Dozen inpakken: hoe begin je eraan?
Bij een verhuis hoort natuurlijk het inpakken van je spullen in dozen en het transport ervan naar je nieuwe woning. Een goede organisatie is daarbij van cruciaal belang.
Regel tijdig je transport
Zodra je een inventaris van je spullen hebt gemaakt, is het tijd om te beslissen of je zelf je verhuis regelt of een professionele verhuisdienst inschakelt. Afhankelijk van je beslissing contacteer je een professionele firma of regel je een geschikt voertuig. Vergeet ook niet parkeerverbodsborden aan te vragen voor je oude en nieuwe adres. Denk ook na of je een goederenlift nodig hebt. Om stress op het laatste moment te vermijden, begin je best ongeveer drie maanden op voorhand met je voorbereiding. Neem eventueel een verzekering als je dat nodig vindt.
Pak je spullen in zoals een professional!
Begin ongeveer een maand voor de verhuis de nodige spullen te verzamelen om alles in te pakken: dozen, plakband, touw, bubbelpapier, enz. Tip: zorg dat de dozen niet te zwaar zijn zodat je ze makkelijk kan transporteren. Probeer elke doos evenwichtig te vullen met zwaardere (boeken, eetgerief) en lichtere voorwerpen (kleding, knuffels). Heb je bepaalde spullen niet meer nodig? Breng ze dan naar de kringloopwinkel of schenk ze aan een liefdadigheidsorganisatie.
Vergeet niet je dozen te nummeren zodat je perfect weet wat er in welke doos zit. Vermijd om rechtstreeks op de doos te schrijven wat er precies in zit om het inbrekers niet al te makkelijk te maken je kostbare spullen te vinden.
Wat met je energiecontracten?
Energiecontracten worden soms over het hoofd gezien, maar zijn net zo belangrijk als je spullen. Een verhuis is het perfecte moment om gas- en elektriciteitstarieven te vergelijken. Betaal je meer dan het marktgemiddelde? Is je huidige contract ook interessant voor je nieuwe woning? Wil je bij dezelfde leverancier blijven en is hij wel actief in je nieuwe gemeente?
Een contract op maat vinden hoeft niet moeilijk te zijn
Heb je geen tijd om de contracten en tarieven van verschillende leveranciers te vergelijken? Energie-Vergelijker.be biedt gratis hulp. Neem contact op met een van onze experts. Hij of zij kan nagaan of je lopende contract nog interessant is voor je nieuwe woonst en je helpen met de overschakeling op een aangepaste formule. Dat bespaart je heel wat opzoekwerk en verlicht ook je administratie. Je hoeft je dus niet zelf te ontfermen over de opzegging van je oude contract en de intekening op je nieuwe contract.
Ben je tevreden van je leverancier en wil je graag je lopende contract behouden? Surf dan naar zijn website en breng hem via een onlineformulier op de hoogte van je nakende verhuis.
Neem contact op met een adviseur
Het energieovernamedocument : een handig hulpmiddel
Een gas- of elektriciteitscontract voor je nieuwe woning kiezen is één ding, maar vergeet ook niet het energiecontract voor je oude woning af te sluiten. Daarvoor moet je op de dag van je vertrek de meterstand opnemen en doorgeven aan je leverancier en de distributienetbeheerder. Zo weet je precies hoeveel energie je hebt verbruikt wanneer je je oude woning verlaat.
Opdat alles vlot verloopt met de volgende bewoner, vul je best het energieovernamedocument in. Op dit document noteer je de meterstand, die beide partijen dan kunnen bevestigen. Zo vermijd je eventuele conflicten in de toekomst. Stel dat de nieuwe bewoner het contract bijvoorbeeld niet op zijn naam liet zetten, dan kan je toch voorkomen dat jij opdraait voor de betaling van de factuur!
Doe hetzelfde voor je nieuwe woning. Neem ook daar de meterstand op en vul samen met de nieuwe bewoner het energieovernamedocument in. Je kan het document opsturen naar je nieuwe leverancier zodat hij je een correcte voorschotfactuur kan opsturen.
>> Energieovernamedocument standaardexemplaar
>> Energieovernamedocument hernieuwbare energie (voor eigenaars van zonnepanelen)
Wat met je telecomabonnementen?
Net zoals voor je energiecontracten, zal je ook moeten kiezen wat je met je internet- , telefoon- en tv-abonnementen doet.
Bij de meeste operatoren is het mogelijk je abonnementen over te zetten naar je nieuwe woning. Maar een verhuis kan natuurlijk het geschikte moment zijn om te kijken of je geen beter aanbod vindt. Misschien zijn er wel goedkopere formules of formules die beter aansluiten bij je verbruiksprofiel. Veranderen van operator kan dan een slimme beslissing zijn.
Wat zijn de administratieve stappen voor een verhuis in België?
Ook de periode na je verhuis is belangrijk en daarbij komt heel wat administratie kijken. Of het nu gaat om het doorgeven van je adreswijziging of andere formaliteiten, wij overlopen samen met jou waaraan je moet denken.
Gratis adreswijziging
In België is een adreswijziging altijd gratis. Alleen vraagt het wat geduld om alle instanties te informeren.
Eens je bent verhuisd, moet je je laten domiciliëren in je nieuwe gemeente en je adres officieel laten aanpassen op je identitietspapieren. Vanaf je verhuis heb je hier 8 dagen de tijd voor. Vergeet je je adreswijziging door te geven of doe je het te laat, dan riskeer je een boete. Het is ook raadzaam je oude gemeente in te lichten van je adreswijziging, zeker in het kader van de jaarlijkse belastingen.
Goed om weten: ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen, moet je je adreswijziging doorgeven.
Welke instanties moet je verwittigen?
De lijst riskeert lang te zijn. Daarom raden we je aan even zelf alle instanties te overlopen en gestructureerd te werk te gaan.
Ten eerste zijn er de financiële diensten (banken, verzekeringen, de mutualiteit,…) en openbare instanties (RVA, stadsdiensten, etc.)
Overloop vervolgens even waar je het afgelopen jaar bent geweest: de dokter, je sport- of fitnessclub, het ziekenhuis, de post,… Via Bpost kan je automatisch je post laten doorsturen naar je nieuwe adres.
Denk er ook aan je nieuwe adres door te geven voor de levering van eventuele tijdschriften of kranten waarop je bent geabonneerd. Hetzelfde geldt voor goede doelen waaraan je misschien regelmatig geld doneert. Ga samen met je eventuele gezins- of huisgenoten na van wie je de afgelopen 6 maanden post hebt gekregen. Zo ben je zeker dat je niets of niemand over het hoofd ziet.
Breng ook zo snel mogelijk je werkgever op de hoogte van je nieuwe adres – en zelfs je oude werkgever als je nog niet lang geleden van job veranderde. Geef je adreswijziging als je kinderen hebt ook door aan de school. Dat is eens zo belangrijk als je kinderen van school veranderen.
Ben je huurder en verhuis je? Zeg je huurcontract ten minste drie maanden op voorhand op door een aangetekende brief naar de eigenaar te sturen.
Nog andere formaliteiten?
Een verhuis is natuurlijk meer dan alleen administratie. Er zijn nog heel wat andere dingen waarop je moet letten.
Zonder helpende handen verhuizen is natuurlijk geen sinecure. Schakel dus zeker de hulp in van vrienden en kennissen op de dag van de verhuis. Dat regel je best enkele weken op voorhand. Wacht ook niet tot het laatste moment om eventuele vakantiedagen aan te vragen bij je werkgever.
Vergeet ook niet je frigo en koelkast leeg te maken en grof vuil naar het containerpark te brengen voor de dag van de verhuis. Plan ook een grote schoonmaak van je nieuwe woning voor je alle dozen er afzet. Voorzie makkelijke snacks de dag zelf en zorg dat je enkele basisspullen bij de hand hebt voor de eerste overnachting.
Check tot slot nog even alle ruimtes in je oude woning: zijn alle kamers leeg? Zijn alle deuren en ramen dicht? Heb je je naam van de brievenbus gehaald?
Checklist om geen enkele stap te vergeten!
Ben je bang iets te vergeten voor je verhuis? Heb je graag een chronologisch overzicht? Grijp dan terug naar dit handige stappenplan van Energie-Vergelijker.be.
Heb je nog vragen rond energie, dan kan je altijd terecht bij ons team. Je kan op ons rekenen om alle administratieve stappen voor je energiecontract te regelen! Bel ons of mail naar info@energie-vergelijker.be.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
De jongste jaren is het aanbod van elektriciteits- en gascontracten voor particulieren in Brussel er fors op achteruit gegaan. Den…
Iedereen heeft het erover, maar weet jij ook welke 5 types hernieuwbare energie er zijn? En welke hernieuwbare energiebronnen kan …
Sinds 2019 is een deel van de Belgische huishoudens aan het overstappen van arm gas naar rijk gas. De “omschakeling van L-gas naar…
Zou het Shell worden of toch eerder Rabobank? De geruchtenmolen draaide wekenlang op volle toeren, maar de Nederlandse energieleve…