5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen
Je elektriciteitsfacturen variëren in functie van de energieprijs en je elektriciteitsverbruik. Ontdek hoe je je elektriciteitsverbruik kan berekenen om vooraf je kosten in te schatten.
Door je elektriciteitsverbruik te berekenen, kan je je energiefacturen verlagen. Dankzij die berekeningen kan je je energiekosten vooraf inschatten en je gewoontes aanpassen om minder energie te verbruiken. Wij geven je vijf nuttige tips.
1. Neem de standen van je elektriciteitsmeter op
Om je elektriciteitsverbruik of het door de leverancier geschatte verbruik te controleren, volstaat het je meterstanden op te nemen. Als je leverancier regelmatig je meterstanden checkt, waarom zou je het dan zelf niet doen? Wil je je uitgaven onder controle houden, check je meterstanden dan vaker dan dat je netbeheerder (DNB) het vraagt. Alleen zo kan je de werkelijk verbruikte energie per maand inschatten en de evolutie van je verbruik op lange termijn opvolgen.
Bereken het verschil tussen je huidige meterstand en die van de vorige periode (vorige maand bijvoorbeeld). Zo ontdek je snel of je voldoende inspanningen doet om je uitgaven te beperken en dus je eindfactuur zo laag mogelijk te houden. Schommelingen zijn natuurlijk onvermijdelijk, zeker als je je huis verwarmt op elektriciteit. Zo is het bijvoorbeeld normaal dat je verbruik tijdens de wintermaanden fel toeneemt.
Daarnaast kan je je energieverbruik ook zelf opvolgen. Verschillende energieleveranciers stellen een app ter beschikking om dat te doen.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
2. Ga na hoe een leverancier je verbruik inschat
Om een inschatting van je elektriciteitsverbruik te maken, gaat je leverancier op verschillende manieren te werk, al naargelang de situatie.
De leverancier kent je verbruik van de afgelopen jaren
Op basis van het vroegere verbruik in de woning (dat van je eigen gezin of dat van de vorige bewoner) berekent je elektriciteitsleverancier een gemiddelde. Mochten de facturen niet op je huidige situatie zijn afgestemd, kan je vragen het voorschotbedrag aan te passen.
Dit kan bijvoorbeeld wanneer je situatie is veranderd. Is de samenstelling van je gezin recent gewijzigd? Heb je net zonnepanelen geïnstalleerd? Of heb je enkele energieverslindende toestellen van de hand gedaan? Met een aangepaste voorschotfactuur vermijd je dat je bij de regularisatiefactuur een fikse som moet bijbetalen of dat je vooraf nodeloos geld voorschiet.
Mocht je elektriciteitsleverancier je verbruik te hoog inschatten en dus een te hoog voorschot aanrekenen, dan zal hij het te veel betaalde bedrag terugstorten in functie van het effectief verbruikte aantal kWh. Schat hij je verbruik te laag in, dan zal je achteraf moeten bijbetalen.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
De leverancier beschikt over geen enkele historiek
Het kan zijn dat je leverancier niet op de hoogte is van je energieverbruik, bijvoorbeeld als je je huis onlangs op het elektriciteitsnet hebt aangesloten. In dat geval zal hij het energieverbruik van je woning inschatten.
Hoe berekent de leverancier je elektriciteitsverbruik?
Nadat je leverancier je jaarlijks verbruik heeft ingeschat, berekent hij het bedrag van je volgende elektriciteitsfactuur. Hij zal daarvoor het geschatte aantal kWh vermenigvuldigen met de prijs van de kWh stroom. Tenslotte verdeelt hij de energiekost over het hele jaar.
Het kan nuttig zijn om na te gaan welke berekeningsmethode je leverancier hanteert en welk verbruik hij voor je heeft ingeschat. Op basis van die informatie kan je zelf nagaan of hij de situatie realistisch inschat.
Gebruikelijke inschattingsmethode
Doorgaans zal je leverancier zich voor elektriciteit baseren op de volgende elementen:
- de oppervlakte van je huis of appartement
- het aantal bewoners (een alleenstaande of een groot gezin)
- het aantal ruimtes dat moet worden verlicht
- het aantal ruimtes dat moet worden verwarmd (en het isolatieniveau)
- het verwarmingssysteem (verwarming op elektriciteit, aardgas, mazout of hout)
- het systeem voor de productie van warm water voor sanitair gebruik (elektrische of thermodynamische boiler, boiler op aardgas, thermische zonnepanelen…)
- het aantal huishoudtoestellen en het energielabel ervan
Er zijn ook nog een aantal andere belangrijke, maar moeilijker in te schatten criteria, die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan je levensstijl of je verbruiksprofiel.
Zo zal iemand die vaak thuis is, omwille van telewerk bijvoorbeeld, doorgaans meer energie verbruiken dan iemand die maar enkele uren per dag thuis is. En zo zal een gezin dat de temperatuur van de leefruimte instelt op meer dan 20°C meer verbruiken dan een gezin dat zich tevreden stelt met een temperatuur van 19°C.
De isolatie van je woning heeft natuurlijk ook een impact op je verbruik. In een slecht geïsoleerde woning zullen de verwarmingskosten hoger oplopen. Verder kan de aanwezigheid van zonnepanelen een positief effect hebben op je energiefactuur.
Profiteer van promoties en kortingen!
Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.
3. Maak zelf een simulatie van je elektriciteitsverbruik
Je gemiddelde elektriciteitsverbruik berekenen is niet eenvoudig. Daarvoor moet je namelijk voor elke verbruikspost de gebruikte hoeveelheid energie inschatten. Het loont wel de moeite, want zo weet je wat je duurste posten zijn.
Om de bij benadering verbruikte hoeveelheid kWh in te schatten, kan je op twee manieren te werk gaan:
- een online-tool gebruiken waarbij je een vragenlijst moet invullen
- zelf de berekening maken
Kies je voor de tweede oplossing, dan kunnen enkele vuistregels je helpen*:
- Elektrische bijverwarming: 600 kWh/jaar, bij een gemiddeld verbruik van 2 u/150 dagen
- Elektrisch fornuis (kookplaten): 210 tot 360 kWh afhankelijk van het type kookplaat (gietijzer, inductie of vitrokeramisch), uitgaande van 2 kookplaten per gerecht en per dag
- Wasmachine en droogkast (A-klasse): 380 kWh/jaar voor 100 tot 200 wasbeurten per jaar
- Elektrische boiler (volume van 5 l): ongeveer 200 kWh/jaar bij dagelijks gebruik
*Bron: Energiegids
Hulp nodig om je energieverbruik te meten of een raming van de elektriciteitskost te maken? Onze adviseurs zijn bereikbaar op info@energie-vergelijker.be.
4. Bereken het verbruik van je elektrische toestellen
Om je elektriciteitsverbruik in huis te berekenen, meet je het verbruik van je elektrische toestellen, zoals je vaatwasser, microgolfoven en andere elektrische toestellen. Dat doe je op basis van volgende gegevens:
- het vermogen van het toestel (in watt)
- het aantal uur per dag dat het toestel wordt gebruikt
- het aantal uur per jaar dat het toestel wordt gebruikt
De berekening maak je als volgt:
aantal uren gebruik
x aantal dagen gebruik
x (vermogen van het toestel/1000)
_______
= verbruik in kWh
Een stofzuiger van 1.500 watt die je wekelijks 2 uur gebruikt zal dus jaarlijks het volgende verbruiken:
2 x 52 x (1 500/1 000) = 156 kWh
5. Ga uit van het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin
VERBRUIKER | JAARVERBRUIK DAGMETER IN KWH | JAARVERBRUIK NACHTMETER IN KWH | JAARVERBRUIK UITSLUITEND NACHTMETER IN KWH |
---|---|---|---|
Kleine verbruiker met 1 meter | 600 | / | / |
Relatief kleine verbruiker met 1 meter | 1.200 | / | / |
Doorsnee verbruik van een gezin met 2 meters | 1.600 | 1.900 | / |
Doorsnee verbruik van een gezin met één meter | 3.500 | / | / |
Relatief grote verbruiker met 2 meters | 3.600 | 3.900 | / |
Grote verbruiker met 2 meters + accumulatieverwarming en/of elektrische boiler | 3.600 | 3.900 | 12.500 |
Grote verbruiker, met 1 meter + accumulatieverwarming en/of elektrische boiler | 7.500 | / | 12.500 |
Hoe je elektriciteitsverbruik beperken en je factuur verlagen?
Het elektriciteitsverbruik van je woning inschatten is essentieel om je verbruik te beperken en te besparen op je elektriciteitsfacturen! Als uit je berekening blijkt dat je meer verbruikt dan het Belgische gemiddelde, of steeds meer, dan is het tijd om in te grijpen.
Daarvoor bestaan verschillende oplossingen:
- Kies je huishoudtoestellen op basis van de energieprestaties en je behoeften. Als je maar met twee bent, hoef je geen wasmachine met een capaciteit van 9 kg te kopen omdat ze een A+-label heeft.
- Zorg voor een goede isolatie van je woning.
- Overweeg de plaatsing van zonnepanelen.
- Vervang je oude lampen door spaarlampen (fluocompacte lampen of LED).
- Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat, beperk decoratieverlichting en vermijd sluipverbruik (door de stekkers van ongebruikte apparaten uit te trekken).
Uiteraard bestaan er nog tal van andere tips om energie te besparen, maar ze allemaal toepassen zou ongetwijfeld te complex zijn. Kijk daarom eerder met welke ingrepen je het meest kan besparen en handel in volgorde van belangrijkheid. Kijk naar de spreiding van de verschillende uitgaven in je globale energieverbruik. Maar verlies ook kleinere inspanningen niet uit het oog om te besparen op langere termijn.
Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!
Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.
En hoe bereken je nu je gemiddelde gasverbruik?
Ben je erin geslaagd je gemiddelde elektriciteitsverbruik te berekenen en wil je nu hetzelfde doen voor gas? Aarzel dan niet om een blik te werpen op onze 4 tips om je gemiddelde gasverbruik te berekenen. Zodra je een beter zicht hebt op je verbruiksgewoontes en de factoren die deze beïnvloeden, zal het eens zo makkelijk zijn om je verbruik te doen dalen en te besparen op je aardgasfactuur!
Heb je nog vragen of nood aan extra besparingstips? Aarzel niet om contact op te nemen met ons team van experts. Bel ons of stuur een e-mail naar info@energie-vergelijker.be.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
Vraag je jezelf af of het een meerwaarde is om de hulp van een expert in te schakelen om een contract voor gas of elektriciteit te…
Sinds het begin van 2021 stellen experts van de energiemarkt een forse stijging van de stroom- en gasprijzen op de groothandelsmar…
Sinds 2019 is een deel van de Belgische huishoudens aan het overstappen van arm gas naar rijk gas. De “omschakeling van L-gas naar…
Het onderhoud van je gasketel is van groot belang voor zijn goede werking, onze planeet en jouw veiligheid. Wees dus slim en volg …